Na mijn afstuderen aan de KABK werkte ik een tijd voor Arlette Brouwers en Koos van der Meer. Arlette kreeg als vaste vormgever van het Van Abbemuseum de mooie opdracht om een boek te maken dat kinderen vanaf 13 jaar naar het museum zou lokken en ik mocht eraan mee werken. Met in het tekstgedeelte de steunkleur paars en het beeldgedeelte op hoogglanzend MC met los getypografeerde citaten, werd het een jong en stevig boek.

Voor de kunstwerken waarmee zijn vader het huis opsiert heeft Luktor Nevel nooit aandacht gehad. Pas wanneer hij er op een dag spelenderwijs één beschadigt, worden hem de ogen voor de kunst geopend. Dit voorval werkt als een startschot op deze eenzelvige, door een hazenlip getekende jongen. Het is het begin van een ontdekkingstocht naar wie hij is, naar de waarde van vriendschap en uiteindelijk ook naar de kracht van de liefde. Daarbij zijn het steeds kunstwerken die hem tot wegwijzer dienen, kunstwerken die hij leert kennen met behulp van iedereen behalve zijn vader. Want om zichzelf op het spoor te komen moet Luktor Nevel zijn eigen kunst vinden, en die van zijn vader negeren of ontstijgen, en als het even kan zelfs ontmaskeren. Zo eindigt dit verhaal al net zo als het is begonnen: met een beschadiging – maar kinderspel is het dan allang niet meer.

Dit unieke boek is aantrekkelijk voor iedereen vanaf een jaar of dertien. Het is een boeiende vertelling over een jongen die zich een eigenzinnige weg naar de volwassenheid baant. Maar het is ook een avontuurlijke reis langs beroemde twintigste-eeuwse kunstenaars die op een hoogst originele wijze worden belicht. Schildpad met Roos en Mes is een spannend verhaal dat loopt als een trein, met de kunst als locomotief.